2008 ▌KUROSHITSUJI - review

22. ledna 2015 v 19:22 |  ✿ za tuhle recenzi bych si dala pár facek


Black Butler | 黒執事
autor: Yana TOBOSO | A1-PICTURES
rok vydání: manga - 2006 | anime - 2008
žánr: shonen | nadpřirozené, černá komedie, historické, shonen ai
počet epizod: 24 | OVA | speciály | filmy

Rodina Phantomhivů už po několik generací slouží anglickému
královskému rodu. Do jejich výkonné moci patří držet v šachu
"podsvětí" Anglie a za tyto služby získali přezdívku jako "Hlídací
psi". Phantomhivovi, jakožto vysoce postavení šlechticové vlastnící
továrnu na hračky a sladkosti, mají skvělý život. Ale znenadání je
jejich obrovské sídlo vypáleno a hrabě se svou ženou umírá. Jediný
přeživží je jejich malý syn, který takto začíná svou cestu prahnoucí
po pomstě.







P Ř Í B Ě H



Život malého hraběte se promění v noční můru, když v den svých narozenin přichází o oba rodiče, o domov a je unesen a mučen v doupěti kacířské sekty. Vysvobození z muk nalézá Ciel v okamžiku, kdy se mu podaří vyvolat démona, kterému upíše svoji duši po uzavření kontraktu, když mu pomůže dosáhnout jeho pomsty a nechat viníky trpět tak, jako byl nucen on. Démon se stává hrabětovým komorníkem se jménem Sebastian Michaelis a je oddaný Cielovi sloužit do doby, než si smlsne na jeho duši, po které hladově douží.

Ciel se po svém návratu stává hlavou rodiny a ujímá se role "královnina hlídacího psa". Při svévolném vyšetřování vražd v londýnských ulicích a dalších případů, které tak jako tak spadají na stůl Scotland Yardu, se dostává blíž i k vodítku vyjasnění smrti svých rodičů. Otázkou je - Kdo je vlastně zabil a proč to udělal? Podaří se Cielovi dosáhnout svojí pomsty?






D O J M Y




Moje pletky s Kuroshitsuji začaly nějak ve stylu "Ok, jak se tenhle název sakra vyslovuje." ... No nakonec se mi na to podařilo dojít po menším pokroku a taky se seznámit s tímto "prokletým" fanatickým fandomem. Kuroshitsuji mě v roce 2011/12 nechalo ledově chladnou, nicméně někde nastal zlom. Cítím se teď nepatrně bezmocná a doufám, že jsem nespadla do té fangirling škatule diváků, i když by na tom asi nebylo tolik špatného.

Myslím si, že toto anime po dvou letech umím ocenit mnohem více než při prvním sledování. Dokážu z něj cítit tu hlubokou myšlenku i přes nešťastné zpracování fillerového konce a není to pro mě jenom bišíkovské anime o fanservisu. Líbí se mi ta vzájemná, hluboká závislost dvou charakterů na tom druhém a jak jsou jeden bez druhého bezradní a ten fakt, že si jeden z nich myslí, že je chlap (a přitom má ve své démoní formě úchylku na monster obuv jako Lady Gaga), a druhý je shota, to už je další věc. Klidně by to mohli být chlap a ženská, ženská a chlap nebo dvě ženské. Ale shota, který nenávidí svůj osud shoty, je v mnohém poměrně sympatičtější.

I may be 12 but that won't stop me from fucking shit up.


Nedokážu najít ten záhadný původ, ale mám neskutečné sympatie vůči Cielovi, a to už od začátku. I když jeho nadprůměrná vypočítavost mi k jeho věku pořád nejde přiřadit, třeba na tom bude mít podíl ten utrpěný šok a opatrnost. Není na něm příliš oblíbená jeho arogance, ale možná kvůli tomu mi příjde tak boží? Otevřel mi zcela jiný pohled na všechny shoty světa? To asi ne, ale má svoji úroveň, a to se mi líbí. Příjde mi jako takový malý Sherlock Holmes.

A pak je tu Sebastian. Myslí si, že je extrémní sadista, ale to zatraceně ne. Je to sadistickej masochista!.. existuje vůbec něco takovýho?

No po dílu XYZ se nám dopřálo ukázky, že je Ciel bez butlera úplně nemožnej, nemůže ho vystát (a já se mu nedivím), ale prošel by s ním i peklem. Chemistry over 1000. Tyto dva opravdu provádí velmi hluboké pouto a těžko uvěřit tomu, že za tím stojí pouze kontrakt člověka s démonem. Taky jsem přišla na věc, co mi úplně ultimátně vadí na Sebastianovi - nedokážu přijít na to, co si myslí. Úplně brilantně se skrývá za masku dokonalého fantóma, kde schovává ohromná tajemství. No naše velmi komická dvojice je v obležení otravných, ukřičených supportů, jejichž role jsou až mírně ironické a trochu toto anime dokážou shodit.



http://38.media.tumblr.com/85737a20fa4e4b9ffd50c73621515afd/tumblr_n6islsi1Oe1qm9y5qo1_500.gif



Ze všeho nejvíce se mi na Kuroshitsuji líbí ta neprostupná temnota. I když se zpočátku toto anime jeví jako naprosto nemožná komedie, černý humor je většinou pěkně ostrý a docela nekompromisní. A pak jsou tu lidi jako Grell, kteří se starají o zbytek atmosféry. Celkově z tohoto příběhu jde úplně cítít, že ať se vyvíjí jakkoliv, nemůže skončit dobře. Nekončí snad každý arc smrtí? Není snad téměř každý arc o smrti či násilí? Přijít s takovýmhle názorem je k výsměchu po zhlédnutí toho amvčka výše *earbleed z dubingu*, které jsem zařadila místo vhodného traileru, který se mi najít bohužel napodařilo; nicméně je nějakým způsobem výstižné. Způsobem té interakce mezi těma dvěma.

Myslím si, že tu dobrou strukturu a vývoj úplně neuvěřitelně narušilo cca posledních 10 fillerových epizod. Protože fillery se už dostanou úplně kamkoliv. V poslední recenzi jsem psala, že Kuroshitsuji je omýláno spoustou podivně vypadajících zbytečných epizod, za čímž si stojím stále. Jsou to právě tyhle fillery, které se vřele snažily napodobit originální příběh, což se jim vskutku na první oko celkem daří, nicméně ani zdaleka se nedají srovnat s tou původní myšlenkou mangaky, i když i ten alternativní konec této série mě nějak... zjizvil. Trochu mi to připomíná mozkomorův polibek...






Na to, že tohle anime má za sebou už nějaký pátek, animace a styl kresby se mi zdají na úplně jiné úrovni. Toto vidím jako nadčasový bishonen. I když se zde vyskytlo mnoho scén s špatně odvedenou animací, pořád mě nepřestává fascinovat; viděla jsem anime v HD a je to ukrutně dobré. Pokud jde o hudbu, tak tu jsem si neuvěřitelně zamilovala. SID, Kalafina, kostelové árie, houslová a piánová sóla & zbytek, který nedokážu zařadit. Jako naprostý hudební barbar jsem se rozplývala.

No možná je tady ještě jedna věc, se kterou sympatizuji nejvíc ze všech a tak nějak vše proplétá dohromady, a tou je právě prostředí - viktoriánská Anglie, propršené temné dny a chlad. Úplně strašně miluju historická anime a málokrát jsem se setkala s něčím, co se odehrává v Evropě. Tohle je prostě boží. Taky se mi strašně líbí, jak je to vše zamotané do okultismu... Pokud znáte Hetalii, možná víte, na co narážím - tedy na fakt, jak Japonci vidí Angličany...XD



Hrobař in nutshell






Moje hodnocení: {8/10}

Příběh7
Animace9
Hudba10
Charaktery7
Požitek9
// dramatičnost, mysteriózní zápletka, hudba, animace, op & ed, alternativní závěr s plnohodnotným ukončením, fanservis??

// polovinu anime tvoří fillery, které v podstatě znehodnocují původní myšlenku příběhu a odvrací se od originálu, bizarní charaktery a divní záporáci? (andělové jsou ale fakt na zlé straně!)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 ♥Míša♥ ♥Míša♥ | E-mail | Web | 14. prosince 2012 v 18:49 | Reagovat

Toto by mi nikdo neveril,ale ja som Kuroshitsuji nevidela celé,sakra sakra hneď jak dokreslím prkotinky na blog idem kukať,ďakujem za info :D

2 Yasuko-chan Yasuko-chan | Web | 14. prosince 2012 v 20:45 | Reagovat

Neviděla jsem:/ :DD
__
Yo, byla bych ráda,kdyby jsi si mě přepsala :D :)

3 Deathares Deathares | E-mail | Web | 15. prosince 2012 v 0:07 | Reagovat

dobré anime, i když na mně trochu moc ponuré a vážné :D

4 Sayuri-hime Sayuri-hime | E-mail | Web | 15. prosince 2012 v 1:25 | Reagovat

Tak tohle anime zbožňuji, tedy hlavně Sebbyho :D

5 Anný-chan Anný-chan | Web | 15. prosince 2012 v 10:46 | Reagovat

Jůů :) Určitě se musím kouknout na tu první serii.. Kvůli mému "šikovnému" kamarádovi jsem viděla jen serii druhou a moc jsem to  nepochopila.. x_X A etto.. ^^  Líbil se mi tvůj názro.. hezky to popisuješ.. je to jeden z důvodů proč na tu serii chcu kouknout :)

6 Yuu Akihiko Yuu Akihiko | Web | 6. ledna 2013 v 14:41 | Reagovat

viděla jsem obě série a musím říct, je to mé nejoblíbenější anime:))

7 DirtyFoxx DirtyFoxx | Web | 6. ledna 2013 v 16:40 | Reagovat

I ja som si vravela, že toto anime je strašne, že nestojí za nič ale keď som si ho pozrela v klude a po druhý krát ,tak som tomu pochopila a zabavilo ma to :)

8 Ilay Ilay | Web | 6. ledna 2013 v 17:48 | Reagovat

Abych pravdu řekla, já osobně tohle anime ráda nemám, ani mangu, prostě mě to nijak neuchvátilo..xDD co se dá dělat..xDD ale musím říct že recenze je to skvělá **-**

9 Yuki-chan Yuki-chan | Web | 7. ledna 2013 v 21:30 | Reagovat

Skvelé anime! ^^ Môj milovaný Sebby-chan! :D ♥ Najprv som to pozerala len kvôli nemu, ale potom sa z toho vykľul aj fajn dej. :3

10 Destel Destel | Web | 8. ledna 2013 v 15:44 | Reagovat

Já se na druhou sérii teprve chystám, takže si tentokrát odpustím čtení recenze, protože do toho chci jít s prázdným štítem.
Ale první série mě docela zaujala. Přesto to není typ anime, který by si u mě získal místo na výsluní. Za shlédnutí určitě stojí.

11 Sayuri-hime Sayuri-hime | E-mail | Web | 8. ledna 2013 v 21:06 | Reagovat

Já to anime miluji. Vlastně díky prvnímu dílu druhé řady jsem se na něj začala koukat. :)

12 Hennie Hennie | Web | 25. února 2013 v 9:47 | Reagovat

S tým "nedomyšlené/nedovysvětlené dialogy nebo části příběhu" ja osobne nesúhlasím, mne to dávalo zmysel. Ale však, koľko ľudí toľko názorov.

13 Miuš6 Miuš6 | 1. dubna 2013 v 15:54 | Reagovat

[10]: souhlas :) je to skvělý anime, ale rozhodně není nejlepší :)

14 Loraiine Loraiine | Web | 16. května 2013 v 20:05 | Reagovat

[12]: Musím souhlasit. Mně to také dávalo smysl. Ale jak psala Hennie kolik lidí tolik názorů. :) Musím říct že děláš hezké recenze. Skvěle se čtou.

15 Pal Pal | Web | 24. ledna 2015 v 12:08 | Reagovat

Jé, recenze na Kuroshitsuji, ani nevíš, jak jsi mě tímhle článkem potěšila. Ať už můj názor na drtivou většinu věcí, které s ním souvisejí, vyznívá jakkoliv skepticky, bylo to pořád jedno z mých prvních anime (a zároveň i jedno z posledních, které jsem viděla s českými titulky... achjo, nostalgie :D) a tím pádem ho mám pořád i přes všechny ty chyby a fillery znehodnocující všechno, na čem původní příběh staví, tak nějak ráda. Protože na jedno z vašich prvních anime se nezapomíná a když je tím anime Kuroshitsuji, platí to dvojnásob. (A trvalo mi neskutečně dlouho, než jsem zjistila, že to vyslovuju špatně :D)
Strašně moc souhlasím se vším, co jsi tu napsala a ztotožňuju se s většinou názorů. Ráda bych přidala i nějaké další myšlenky, ale vzhledem k tomu, že na rozdíl od tebe nejsem po nedávném re-watchi, se nejspíš radši nebudu odvažovat bojovat se sklerózou :> A jako vždy perfektní narážky a postřehy~
Četla jsi i mangu? (Teď si nejsem jistá, jestli to z článku vyplývá, nebo ne... ale ještě jsem nedohnala spánkový deficit, ani nedopila dnešní první kávu, což mě doufám omlouvá :D)

16 Reita Reita | 24. ledna 2015 v 12:48 | Reagovat

toto anime milujem :D všetky série som videla a neviem si ich vynachváliť XD síce niektoré mali nie aké nedostatky ale dalo sa to pozerať, vieš keď niečo máš rada je to jedno v akej kvalite to je XD ...krásni článok čakala som že tu raz bude :D a aj mne vadili tie fillery ale od Naruta som si na to už zvykla T_T

17 Saki Saki | E-mail | Web | 24. ledna 2015 v 16:47 | Reagovat

Ahh, toto je jedno z anime, na ktoré moc dobrých slov nenachádzam, idk, toto ozaj nebol môj šálok kávy. Ciel bol zaujímavý charakter, ale fan service v tomto prípade pôsobil aspoň na mňa osobne ako mínus, než ako plus, pretože shippovať Sebastiana so shotom; nope - sorry not sorry. Neviem, videla som dve série a tú prvú hodnotím o niečo kladnejšie než druhú, tá už ma absolútne nechytala a podobne ma utvrdila v tom, že Anjeli sú proste stvorenia, od ktorých netreba čakať nič dobrého :DD Inak aj ja som mala dlho problém ak prišlo na výslovnosť Kuroshitsuji .DD

18 Aya Aya | Web | 24. ledna 2015 v 17:50 | Reagovat

[15]: Hehe, tak to jsem ráda. :) I pro mě to bylo jedno z prvních anime, takže se k němu taky tak stavím a chápu tuto ošemetnou situaci, ale teď jsem se fakt snažila být spravedlivá. :D Děkuji. ^^
Je pravda, že jsem chtěla recenzi na anime napsat až po názoru na mangu, ale zatím ještě ne. Nicméně mám trošku vyspoilerovaný přehled. :D ^^ *jistěže omlouvá*

[16]: Když má člověk něco rád, kvalita už je pak na druhým místě, to souhlasím. :D Děkuji. ^^ Haha, překvapení! =^^=
Jo, to jo. =n=

[17]: Já vážně úplně neuvěřitelně nesnáším shotacon, ale tohle bylo... jiný! :D *a nebo jsem se definitivně zbláznila* Ale chápu tvůj názor. ^^
Druhá série jsou taky jenom fillery a taky ji moc nemusím.

Oh, takže nejsem sama, kdo měl s vyslovováním názvů problémy! Yattaaa! :D

19 K K | Web | 24. ledna 2015 v 21:10 | Reagovat

Kuroshitsuji je jedno z mých prvních a nejoblíbenějších anime. Pode mě je 1. série lepší něž 2., která má na druhou stranu víc fanservisu. :)
Nedávno jsem začala číst mangu a musím říct, že anime se s ní nedá srovnat. Četla jsem dokonce, že manga měla být původně yaoi, ale kvůli obavám, že se nebude prodávat, autorka nakonec změnila názor.

20 S c a r s S c a r s | Web | 25. ledna 2015 v 10:32 | Reagovat

Asi budu navěky jediná, koho tohle anime nezaujalo, ani se nelíbilo :D život je krutej :D

21 beepinka beepinka | Web | 29. ledna 2015 v 0:33 | Reagovat

Skvělá recenze <3 Snad se k tomu anime někdy vrátím :)

22 Aya Aya | Web | 31. ledna 2015 v 19:36 | Reagovat

[19]: Tomu, že se manga vůbec nedá srovnávat s anime, věřím, je to poměrně normální a těším se, až začnu tuhle mangu číst. ^^
S touhle informací jsem se setkala a je to údajně pravda, no osobně bych řekla, že je mnohem lepší, že Kuroshitsuji není yaoi. Podle mě prodejnost u Kuroshitsuji nemůže dnešním dnem hrát roli, protože je to hodně oblíbený titul, řekla bych, a i jako yaoi by podle mě nestřádalo a bylo by velmi populární, má totiž dobrou myšlenku a ta je důležitá, nicméně si myslím, že kdyby šlo o yaoi mangu, důraz na příběh a developement by bylo absolutně odstrčeno stranou a prostě by ten vývoj strašně střádal. Teď se to aspoň žene někam dopředu a nevázne to na takové té "yaoi myšlence, či-li mrtvém bodě. Díky za názor.^^

[20]: To, že vystupuješ z davu, podle mě vůbec není žádná chyba v dnešní době. Je to tvůj názor a buď na něj hrdá, že nejsi jednou z těch zlákaných ovcí, kterým se podařilo naletět.:D Jak jsem psala, mě tento titul dostal hlavně prostředím, že je netypické. I kdyby nešlo o Kuroshitsuji, ale něco úplně jiného s jiným obsahem, věřím, že právě díky tomuto by se mi taky zalíbilo.

[21]: Děkuji. ^^ Dokoukej!:D

23 Choi Mari Choi Mari | Web | 8. dubna 2015 v 17:03 | Reagovat

Viděla jsem obě řady a ta druhá je...no zkrátka divná. Možná je to tím, že jsem to sledovala asi před pěti lety, ale nějak si ten konec a hlavní příběh moc nepamatuji. Hlavní dvojku jsem si moc oblíbila. Mám svojí hrdost a je spousta věcí, co jsou pod mojí úroveň, takže do Ciela jsem se dokázala celkem dobře vcítit (a taky mám slabost pro šlechtu) a Sebastian je naprosto úžasný (a já taky miluji kočky). Jako koukatelná postava mi přišla ještě ta jeho teta, ale z některých těch vedlejších postav jsem chvílema málem šílela.

24 Aya Aya | Web | 9. dubna 2015 v 16:52 | Reagovat

[23]: Druhá série JE divná, ale stejně se na ni taky musím podívat znova, jak jsem udělala s první. :D Haha, mám to s Cielem úplně stejně. Jinak jsem ráda, že někdo souhlasí s mým ne příliš velkým obdivem vedlejších charakterů, kterým bych nejradši někdy dala pěstí. Madam Red byla fajn, jedna z mála, haha. Díky za přečtení a za názor.~~

25 Bara-chan Bara-chan | Web | 13. srpna 2015 v 2:48 | Reagovat

Kuroshitsuji je moje první anime (pokud nepočítám tu a tam pár dílů Pokemonů a Naruta :D) a zároveň je to moje srdcovka :333 Mám hrozně ráda ten příběh, postavy a celkovou atmosféru... (i když přiznám, že Aloise s Claudem jsem ve dvojce moc nemusela... :D)
Recenzi jsi zpracovala opravdu skvěle :3 Příště, až se mě na tohle anime někdo zeptá, místo svýho fangirlování a krkolomnýho popisu, ho radši pošlu sem :DD :)

26 Aya Aya | Web | 16. srpna 2015 v 19:15 | Reagovat

[25]: Wow, tak to je dost cool začátek s anime! *^* Druhá série je zcela jen a pouze filler, takže není třeba si s tím více lámat hlavu (I didn't like them either!) Aw, děkuji ti za přečtení a za koment. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 




č l á n k y



n a v i g a c e



m a i l b o xa n i m e & m a n g ab l o g r o l l
vzkazy určené pro komentáře, které nesouvisí se články a jinak budou smazány
rozcestník obsahující odkazy na tituly vyskytující se na blogu, recenze, updaty s novinkami a postřehy a další, postupně se
aktualizuje
seznam blogů, které navštěvuji, postupně se aktualizuje, více

pár slov o přispěvatelce, postupně
se aktualizuje

měsíční zápisy do deníku formou
kalendáře s fotkami, informativní

historie všech článků blogu chronologicky dle data vydání